Управител, назначен от правителството, ще може да поеме контрол над рафинерията“Лукойл остава

...
Управител, назначен от правителството, ще може да поеме контрол над рафинерията“Лукойл остава
Коментари Харесай

“Лукойл” без руски нефт най-късно от ноември (Обзор)

Управител, назначен от правителството, ще може да поеме надзор над рафинерията

“Лукойл ” остава без съветски петрол най-късно от началото на ноември, защото България най-вероятно ще спре дерогацията, която употребява. В четвъртък депутатите одобриха на първо четене законова смяна за анулацията на крайния период, който е до края на идната година.

 

Вносители на предлагането са водачите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, а измененията са записани в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Подписите си са поставили Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Делян Добрев и Ивайло Мирчев.

Промените бяха подкрепени на първо четене от 122 народни представители, а срещу бяха от Българска социалистическа партия и “Възраждане ”. Депутатите си дадоха тридневен период, с цел да вършат промени сред двете четения, преди законопроектът да бъде прегледан дефинитивно. Ако това се случи идната седмица, стартира да тече 30-дневен период, в който Министерският съвет би трябвало да приключи дерогацията без условности

Това значи, че решението ще е в действие най-късно от 1 ноември.

 

Според вносителите това ще е втора стъпка в лишаването на Русия от спомагателни облаги за финансиране на военните дейности в Украйна.

Ако “Лукойл ” не съблюдава изискването да работи напълно с петрол, който не е от Русия, държавното управление би трябвало да сложи рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл ”, под държавен надзор посредством необикновен търговски шеф. Това гласи втората част от импортираните промени.

 

Депутатите ускориха и контрола върху активността на съветската компания. Така особеният шеф би трябвало да се избере по предложение на държавното управление от Народното събрание. Ако няма настоящо такова, ще се избира от кабинета.

След това той ще има обвързване да показва подробни шестмесечни проекти за деяние, които ще са неразделна част от контракта за ръководство и ще бъдат регистрирани от комисията за икономическа политика в Народното събрание.

Петър Кънев от Българска социалистическа партия обаче се зачуди по какъв начин ще се управлява представителят и дали ще се регистрира на всеки шест месеца. “Недомислица е цялата тази история, решението е политическо ”, сподели той.

 

Според Румен Гечев от Българска социалистическа партия решението е антибългарско, а втората стъпка, посочена от вносителите, била напълно обвързвана с антируска, а не пробългарска политика. Той напомни, че Европейската комисия позволи на България и Унгария да внася съветски нефт до края на 2024 година “Чуваме госпожа Митрофанова, не проф. Гечев ”, отговори му Хамид Хамид от Движение за права и свободи. Той добави, че е мит това, че рафинерията може да работи единствено с съветски нефт, технологията разрешава да се обработва и неруски подобен.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ акцентира, че дерогацията е била направена поради българите, само че вместо да има по-евтини горива, “Лукойл ” изнесъл цялата облага от 2,5 милиарда лв.

Сравнения с Германия и Италия са нерелевантни, целим “Лукойл ” да внася съответното в българския бюджет и да мине на неруски нефт, сподели още Мирчев.

 

В разногласието какъв брой време ще отнеме на “Лукойл ” да проработи напълно с неруски петрол, се намеси и Христо Проданов от Българска социалистическа партия, който бил чул от Асен Василев, че трябвали две години. Деян Николов от “Възраждане ” акцентира, че решението крие закани във връзка с стратегически бранш за България. “Рискуваме проблеми с цените на горивата и спомагателна инфлация ”, предвижда той.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР